Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Οδηγός Θετικής Σκέψης: Μάθετε βήμα προς βήμα να είστε πιο αισιόδοξοι!

Να έχετε μια υπέροχη μέρα 😄, εγώ το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι κατά τη γνώμη μου
και σύμφωνα με άλλες έρευνες η πίστη σε ένα Θεό μπορεί να είναι καθοριστική στη θετική στάση ζωής!!

14 Ιανουαρίου 2014
Θετική Σκέψη. Ανεβάστε τον πύχη της Αισιοδοξίας σας!
Από τη Δρ. Μαρία Φωτιάδου, 
BSc (Hons) Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας, PhD Θετική Ψυχολογία, Coventry University, UK
  
Η θετική σκέψη είναι άποψη και τρόπος ζωής. Βοηθάει τόσο στην ψυχολογία μας και το πως νιώθουμε για ότι συμβαίνει στη ζωή μας όσο και στη σωματική μας υγεία στο τώρα και το μέλλον.
Τα αισιόδοξα και θετικά άτομα είναι πο ευτυχισμένα, πετυχαίνουν περισσότερα πράγματα στη ζωή τους, διατηρούν καλύτερα επίπεδα υγείας, έχουν καλύτερες κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις και είναι πιο δημοφιλή στους κοινωνικούς κύκλους. Επίσης λύνουν τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά και ανταποκρίνονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε θεραπείες. 
Σύμφωνα με έρευνες της Ψυχολογίας, οι άνθρωποι γεννιόμαστε με έφεση είτε προς την αισιοδοξία ή την απαισιοδοξία. Κατόπιν αυτό ενισχύεται από το κοινωνικό περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής μας. Έτσι λοιπόν, οι αισιόδοξοι άνθρωποι βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο σε αντίθεση με τα πιο απαισιόδοξα άτομα, και ελπίζουν πάντα προς το καλύτερο.
Μπορεί κάποιος όμως να αλλάξει από απαισιόδοξος σε αισιόδοξος; Η απάντηση είναι Ναι!
Με τις καινούριες έρευνες στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας έχουμε βρει ότι ένας απαισιόδοξος άνθρωπος από τη φύση του, ή κάποιος που έχει υιοθετήσει αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα μπορεί να αλλάξει αν το επιθυμεί και αν ακολουθήσει ορισμένες απλές πρακτικές.
Αρχικά, μπορούμε να διδαχτούμε από τους θετικούς ανθρώπους και να δούμε τι ακριβώς κάνουν που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε για να γίνει πιο θετικός και χαρούμενος στη ζωή του. Κάποια από τα γνωρίσματά τους είναι:
Βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα τους άμεσα.
Τα θετικά και αισιόδοξα άτομα πιστεύουν στις δυνάμεις και ικανότητές τους και εστιάζουν το μυαλό τους στις λύσεις, τις οποίες βάζουν σε εφαρμογή άμεσα. Δείχνουν επιμονή και υπομονή σε όποια δυσκολία τους παρουσιαστεί και γνωρίζουν ότι για όλα τα εμπόδια που συναντάνε υπάρχει πάνω από μια λύση που μπορούν να βάλουν σε εφαρμογή.
Εστιάζουν την προσοχή τους στα θετικά
Έχουν τη διάθεση και διατηρούν ανεπτυγμένη την ικανότητα να εστιάζονται στα θετικά γνωρίσματα και προτερήματα του κάθε ανθρώπου που σχετίζονται μαζί τους, στον εαυτό τους και τις καταστάσεις.
Νιώθουν ευγνωμοσύνη
Η έκφραση ευγνωμοσύνης έχει βρεθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά γνωρίσματα των θετικών ατόμων στις ψυχολογικές έρευνες. Τα θετικά άτομα εκφράζουν ευγνωμοσύνη καθημερινά για τα μεγάλα και τα μικρά πράγματα που τους συμβαίνουν στη ζωή και πάντα ελπίζουν και προσπαθούν για το καλύτερο.
Χαμογελάνε
Λένε ότι η μέρα μας θα κυλήσει με τη φορά που οι γωνίες του στόματός μας θα πάνε όταν ξυπνήσουμε. Τα θετικά άτομα ξεκινάνε τη μέρα τους με χαμόγελο, νιώθουν ενθουσιασμό και χαρά για την κάθε μέρα που ξεκινάει.  Ένα απλό χαμόγελο ανεβάζει τη διαθεσή μας και τα θετικά συναισθήματα, ακόμα κι αν η διαθεσή μας δεν το επιτρέπει αρχικά. Ένα όμορφο χαμόγελο δεν ανεβάζει όμως μόνο τη δική μας διάθεση αλλά και των γύρω μας.
5.    Εχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις
Τα αισιόδοξα άτομα είναι κοινωνικά. Έχουν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους, την οικογένειά τους, το φιλικό τους περιβάλλον και διαχέουν την καλή τους διάθεση στους γύρω τους. Οδηγός τους είναι η καλή διαθεση, η ευγένεια, η αγάπη.
6.    Φτιάχνουν την Τύχη τους
Τα θετικά άτομα πιστεύουν στις δυνάμεις τους και τα προτερήματά τους και θέτουν στόχους τους οποίους αργά ή γρήγορα τους πετυχαίνουν. Δεν απογοητεύονται από τυχόν εμπόδια που θα συναντήσουν στο δρόμο τους τα οποία τα θεωρούν προκλίσεις της ζωής παρά προβλήματα. Μαθαίνουν από τα λάθη τους και επίμενουν στην επίτευξη των στόχων τους και των ονείρων τους.
7.    Ενημερώνονται 
Κάνουν επιλογή στις πληροφορίες που δέχονται και δεν γίνονται απλοί παθητικοί δέκτες. Σε έρευνα που κάναμε με το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ, στο Ηνωμενο Βασίλειο βρήκαμε ότι τα αισιόδοξα άτομα διαβάζουν και επιλέγουν πολλές και διαφορετικές πηγές ενημέρωσης, και ρωτάνε ειδικούς αν χρειαστεί.
8.    Διατηρούν Πίστη και Ελπίδα
Αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με μια συγκεκριμένη θρησκεία. Διατηρούν δυνατή την πίστη τους ότι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τις καταστάσεις στη ζωή τους.
9.    Μιλάνε με θετικό τρόπο στον εαυτό τους.
Το πως μιλάμε στον εαυτό μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Τα αισιόδοξα άτομα μιλάνε ενθαρρυντικά και χρησιμοποιούν θετικές λέξεις όταν σκέφτονται ή όταν μιλάνε σε άλλους.
10. Γυμνάζονται και προσέχουν τη Διατροφή τους
Τα αισιόδοξα άτομα αποφεύγουν τις καταχρήσεις και φροντίζουν τον εαυτό τους καθημερινά.
11. Κάνουν και τους άλλους χαρούμενους.
Η ευτυχία σε όλα τα επίπεδα είναι ο σκοπός τους και γνωρίζουν ότι εξαρτάται από τους ίδιους. Δεν θα ήταν όμως ικανοποιημένοι αν δεν μετέδιδαν της καλή τους διάθεση και στους συνανθρώπους τους. Ο ανταγωνισμός και η επικριτική είναι κάτι που λείπει από την καθημερινότητα τους. Βασίζονται στο σεβασμό και την αγάπη προς τους γύρω τους.
12. Βάζουν χαρούμενους θετικούς ανθρώπους στη ζωή τους
Η θετική ή αρνητική διάθεση είναι ενέργεια που μεταδίδεται. Οι θετικοί άνθρωποι επιλεγουν κυρίως άτομα που έχουν ανάλογη θετική διάθεση, κυρίως όταν αφορά τις στενές και καθημερινές τους σχέσεις.

Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και επομένως τη συμπεριφορά μας και τη ζωή μας γενικότερα. Το τι είναι Σωστό και Λάθος είναι θέμα αντίληψης και προσωπικής διάθεσης και ερμηνείας που δίνουμε σε ότι συμβαίνει στη ζωή μας.
Μετρήστε τα καλά πράγματα στη ζωή σας. Προσπαθήστε να σκεφτείτε καθημερινά τα καλά πράγματα που σας συμβαίνουν & τους όμορφους ανθρώπους με τους οποίους συνδέεστε.  
Κάντε θετικές σκέψεις.  Όταν κάτι αρνητικό έρθει στο μυαλό σας προσπαθήστε να αλλάξτε την σκέψη σας σε θετική π.χ. σκεφτείτε το αντίθετο. Πολλές από τις αρνητικές σκέψεις σας δεν είναι και απαραίτητα ρεαλιστικές.
Σκεφτείτε τι σας ευχαριστεί & τα όνειρά σας. Κάντε σχέδια για τη ζωή σας και νιώστε όμορφα.
Ακούστε χαρούμενη μουσική .
Φροντίστε τον εαυτό σας. 
Ξεκινήστε τη μέρα σας με χαμόγελο. Και μην στέκεστε σε κάτι αρνητικό που πιθανόν να συμβεί. Σκεφτείτε ότι όλα τα προβλήματα λύνονται & ότι δεν είστε μόνοι. 

http://www.boro.gr/38207/odhgos-thetikhs-skepshs-mathete-vhma-pros-vhma-na-eiste-pio-aisiodoksoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου