Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ποιος είναι ο άνθρωπος; O άνθρωπος ως διάκονος του Θεού

Όμως, δεν ήταν έτσι εξαρχής...


Ήρθαν έτσι τα πράγματα, ώστε γύρω μας να αφθονούν οι γυμνοί και οι άστεγοι. Είναι πάμπολλοι οι πρόσφυγες που χτυπούν τις πόρτες μας. Πάμπολλοι είναι και οι ξένοι και οι μετανάστες. Όπου κι αν κοιτάξεις θα δεις χέρια απλωμένα σε ζητιανιά. Για σπίτι έχουν το ύπαιθρο. Κατάλυμα βρίσκουν στις στοές, στις παρόδους και στα ερημικότερα σημεία της αγοράς. Φωλιάζουν σε τρύπες όπως οι νυχτοκόρακες και οι κουκουβάγιες. Τα ρούχα τους είναι διάτρητα κουρέλια. Για χωράφι έχουν τη διάθεση όσων δίνουν ελεημοσύνη. Για τροφή, ό,τι τύχει. Πίνουν νερό από τις κρήνες όπως τα ζώα και για ποτήρια έχουν τις χούφτες τους. Για αποθήκη έχουν την κοιλιά τους, όσο μπορεί αυτή να συγκρατήσει ό,τι μπαίνει μέσα. Τραπέζι τους είναι τα γόνατά τους διπλωμένα. Κρεβάτι, το έδαφος. Μπάνιο, κάποιος ποταμός ή λίμνη, όπως τα έχει προσφέρει ακατέργαστα και κοινά σε όλους ο Θεός. Η ζωή τους είναι πλέον γεμάτη μετακινήσεις και αγριάδα, όμως δεν ήταν έτσι εξαρχής. Ας όψονται η συμφορά και η ανάγκη.
Γρηγόριος Νύσσης,  ­Περί ­φιλοπτωχείας ­και ­ευποιΐας

Διδακτικά βήματα
1. Διαβάσαμε προσεκτικά το κείμενο μέσα στην τάξη και συζητήσαμε λέξεις ή φράσεις που δεν είχαν κατανοήσει.
2. Κατόπιν ζήτησα να γράψουν στα τετράδια τους ένα δικό τους τίτλο για το κείμενο.(π.χ,  Κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. Φτώχια και προσφυγιά. Οι δυσκολίες της ζωής)
3. Αφού μου έδωσαν αρκετούς τίτλους, παρουσίασα στον διαδραστικό κάποιες εικόνες και ζήτησα από τους μαθητές να κάνουν αντιστοίχιση με σημεία από το κείμενο.(έγινε με μεγάλη ευστοχία )
4.  Στην πορεία  μοίρασα σε ομάδες τις φωτογραφίες εκτυπωμένες και ζήτησα να καταγράψουν σκέψεις, λέξεις και συναισθήματα και να τα παρουσιάσουν στην τάξη.
5. Μόλις τελείωσε η παρουσίαση,  στις ομάδες ζήτησα να επιλέξουν μια εικόνα και να φτιάξουν μια ιστορία ή ένα διάλογο ή μια δημοσίευση ή μια ζωγραφιά ή ένα ποίημα.
6.'Όταν  παρουσιάστηκαν τα έργα τους ζήτησα να ακούσουν το παρακάτω τραγούδι
"Πατρίδες που έγιναν φωτιά"

7.Αναστοχασμός
Τους δόθηκε χρόνος να αξιολογήσουν την άσκηση( τους άρεσε και συγκίνησε) και να καταλήξουν σε τελικές σκέψεις και συμπεράσματα. Πάντα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και κοινωνικά προβλήματα, πόλεμος, φτώχια, προσφυγιά, μετανάστευση, όπως και σήμερα, οι συνάνθρωποι μας χρειάζονται την έμπρακτη φροντίδα και την αγάπη μας όπως και όποιο τρόπο μπορούμε να την προσφέρουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς, στον ανθρώπινο πόνο και στην ανάγκη.'Oμως δεν ήταν έτσι εξαρχής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου