Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας

 
Άγιος Λουκάς, Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας ο ιατρός ευλογών τους πιστούς




-         Γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Παντρεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα και απέκτησαν 4 παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση,  από τότε δε ξαναπαντρεύτηκε. Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Σε όλη του τη ζωή ήταν από λίγο έως εξαιρετικά φτωχός.

-         Ο άγιος Λουκάς ως ιατρός έκανε ιατρικές ανακαλύψεις,  δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα. Ήταν πάντοτε πιστός Χριστιανός. Οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι στο  χειρουργείο προσευχόταν για λίγα λεπτά στην εικόνα της Παναγίας πριν από κάθε επέμβαση. Το 1921 ο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα (1923) Επίσκοπος Τασκένδης. Ο Άγιος Λουκάς συνδύαζε ποιμαντικά και ιερατικά καθήκοντα. Από το 1922 και μέχρι την τελευταία του πνοή, γνώρισε συλλήψεις,  βασανιστήρια, εξορίες και κακουχίες. Φυλακίστηκε και  εξορίστηκε  συνολικά έντεκα χρόνια.

-         Σε όλο αυτό το διάστημα εξασκούσε  την ιατρική   βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη. Οι ασθενείς  του καταθέτουν  ότι:

-         έκανε ορθή διάγνωση της ασθένειάς τους με το που τους έβλεπε,

-         είχε διορατικό χάρισμα,

-         θεράπευε με την προσευχή του, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια της  ζωής του που δεν έβλεπε πλέον για να χειρουργεί.

-         Κοιμήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1961. Τον Νοέμβριο του 1995 ανακηρύχτηκε άγιος με απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ  στις 17 Μαρτίου 1996 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του από τον αρχιεπίσκοπο Λάζαρο και μέλη της επιτροπής, μπροστά σε 40.000 περίπου παρευρισκόμενους  πιστούς. Η μνήμη του ορίστηκε να τιμάται στις 11 Ιουνίου, επέτειο της κοίμησής του.


 
Δείτε αποσπάσματα από σχετικό ντοκιμαντέρ για την ερευνητική επιστημονική του συμβολή και τον άγιο χριστιανικό βίο του.
 
 



 


                                            Πηγή http://istologio.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου