Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Mεγάλη Πέμπτη




 Πάσχα 2019 1ο ΓΕΛ Αμαρουσίου


 
Ο Νίκος Γκάτσος μεγαλωμένος στα κακοτράχαλα αγιασμένα χώματα της Αρκαδίας, έχοντας στη μνήμη του τις μαυροφορεμένες γυναίκες που ολοφύρονταν στην εκκλησία, στα πόδια του Εσταυρωμένου Ιησού και στα αυτιά του τα παραδοσιακά τραγούδια που μεταδίδονταν για αιώνες από γενιά σε γενιά, γράφει ένα ακόμα συγκλονιστικό ποίημα για την υπέρτατη θυσία του Αμνού του Θεού.
Η «Μεγάλη Πέμπτη» είναι ένα σπαρακτικό μοιρολόι για τον μεγαλύτερο και πιο αγνό επαναστάτη του κόσμου. Αυτόν που με τη θυσία του σφράγισε τη διδασκαλία της άνευ όρων αγάπης, και της συγχώρεσης .

Αυτόν που έδωσε ελπίδα στους κατατρεγμένους, τους παρίες και τους απεγνωσμένους. Κι αυτοί δεν τον πρόδωσαν ποτέ, γιατί απόκτησαν έναν  Θεό που μαρτύρησε αγόγγυστα όπως εκείνοι. Έναν Θεό ελεήμονα που τους δίδαξε ότι η ζωή είναι ακριβό δώρο και όχι ένας σταυρός που σου βαραίνει τους ώμους.

Ο Γκάτσος αυτός ο απόμακρος, μοναχικός ποιητής μπόρεσε σε μερικούς στίχους να χωρέσει το μεγαλείο της οικιοθελούς θυσίας  Εκείνου που ξόρκισε τα «μάγια» και τα στοιχειά του αρχαίου κόσμου και μπόλιασε τον κόσμο με την ελπίδα πως η δύναμη του πνεύματος θα υπερισχύσει των άγριων πρωτόγονων ενστίκτων που συνόδευαν σαν αναπόφευκτη μοίρα ως τότε τους ανθρώπους.

Αριστουργηματική η αντίθεση της παντοδυναμίας του Θεού «Αυτός που κρέμασε τον ήλιο στο μεσοδόκι τ΄ουρανού»  και της ηθελημένης αδυναμίας και θυσίας «..κρεμάται σήμερα σε ξύλο…».

Η ανυπέρβλητη αγάπη της μάνας και κατ’ επέκταση της Παναγίας αποτυπώνεται με το συγκλονιστικό δίστιχο «…και στ’ ασπαλάθια της ερήμου μια μάνα φώναξε “παιδί μου!”».

Το «κοράκι», η «κουκουβάγια» και οι αρχέγονοι «δαίμονες», παρουσιάζονται ως σύμβολα του σκότους που επιστρέφουν σε αυτό  δίνοντας τη θέση τους στην πνευματική αναγέννηση.«Θα ξανασπείρει καλοκαίρια στην άγρια παγωνιά του νου» «…κι εγώ κι εσύ κι εμείς κι οι άλλοι θα γεννηθούμε τότε πάλι».

Την «Μεγάλη Πέμπτη» συμπεριέλαβε ο Χρίστος Τσιαμούλης στο δίσκο του Δωδεκάορτο και τον τραγούδησε με σπάνιο λυρισμό ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.
 
Αυτός που κρέμασε τον ήλιο
στο μεσοδόκι τ’ ουρανού
κρεμάται σήμερα σε ξύλο
ίλεως, Κύριε, γενού
και στ’ ασπαλάθια της ερήμου
μια μάνα φώναξε «παιδί μου!»

Με τ’ Απριλιού τ’ αρχαία μάγια
με των δαιμόνων το φιλί
μπήκε στο σπίτι κουκουβάγια
μπήκε κοράκι στην αυλή
κι όλα τ’ αγρίμια στο λαγκάδι
πήραν το δρόμο για τον Άδη

Θα ξανασπείρει καλοκαίρια
στην άγρια παγωνιά του νου
Αυτός που κάρφωσε τ’ αστέρια
στην άγια σκέπη τ’ ουρανού
κι εγώ κι εσύ κι εμείς κι οι άλλοι
θα γεννηθούμε τότε πάλι
 
 
 
 
 
 
 
Οι αφίσες είναι ομαδικά  έργα μαθητών της Β3 Λυκείου στο μάθημα των Θρησκευτικών κατά τη διάρκεια  βιωματικής δράσης. Στόχοι μας ήταν να προσεγγίσουμε  τα Θεία Πάθη και τη Σταυρική Θυσία του Χριστού,  ταυτόχρονα οι μαθητές να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους για τον Θάνατο και  την  Ανάσταση και τέλος να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, φαντασία, δημιουργικότητα, συνεργασία μέσα στην ομάδα τους .Στην αρχή ακούσαμε το τραγούδι στη συνέχεια διάλεξαν λέξεις , στίχους , εικόνες που τους άρεσαν και τα συζητήσαμε. Αναφερθήκαμε στη θυσία και στο Θάνατο του Ιησού, στις σκέψεις και στα συναισθήματα τους για το Θάνατο και βέβαια για τη  Ανάσταση . Κατόπιν  μέσα στις ομάδες τους δούλεψαν  το ποίημα.  Έδειξαν χαρά και ενθουσιασμό. Τα έργα τους μας δικαιώνουν και μας δίνουν δύναμη και βαθιά ικανοποίηση. Μπράβο παιδιά! 

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Εθελοντική δράση Α Λυκείου 1 ΓΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΜΑΡΤΙΟΣ -ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 
ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΛΑΜΠΑΔΕΣ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΜΕ ΣΤΗΝ "ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ  ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ  ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΜΕ. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ  ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ.
 

                                                   ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΡΑΓΟΥΔΙ