Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η ιστορία της Aimee Mullins: η ευκαιρία της αντιξοότητας

O θησαυρός όρων μπορεί εξισώνει το "ανάπηρος" με συνώνυμα όπως "άχρηστος" και "ακρωτηριασμένος," αλλά η πρωτοπόρος δρομέας & μοντέλο Aimee Mullins, θέλει να επαναπροσδιορίσει τη λέξη. Αψηφά αυτές τις συσχετίσεις, δείχνει πως οι αντιξοότητες - στην περίπτωσή της, ότι γεννήθηκε χωρίς κνήμες - στην πραγματικότητα ανοίγουν την πόρτα στις δυνατότητες του ανθρώπου:

(Διαβάστε απόσπασμα από συνέντευξή της)
Συνειδητοποίησα ότι ούτε μια φορά στη ζωή μου δεν είχα κοιτάξει τη λέξη "ανάπηρος" [στο λεξικό] για να δω τι θα βρω. Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω την καταχώρηση.

"Ανάπηρος," επίθετο: "σακάτης, ανήμπορος, άχρηστος, κατεστραμμένος, στάσιμος, ακρωτηριασμένους, τραυματίας, παραμορφωμένος, κουτσός, υποβαθμισμένος, φθαρμένος, αποδυναμωμένος, ανίκανος, ευνουχισμένος, παράλυτος, άτομο με ειδικές ανάγκες, γεροντικός, εξασθενημένος, αποκαμωμένος, τελειωμένος, χαμένος, ραγισμένος, ξεγραμμένος βλ. επίσης πονεμένος, άχρηστος και αδύναμος. Αντώνυμα, υγιής, ισχυρός, ικανός. "

Διάβαζα αυτό τον κατάλογο σε ένα φίλο και στην αρχή γελούσα, ήταν τόσο γελοίο, αλλά μόλις πέρασα το "παραμορφωμένος", η φωνή μου έσπασε, και έπρεπε να σταματήσω και να συγκρατήσω τον εαυτό μου από το συναισθηματικό σοκ και το βάρος της επίθεσης που εξαπέλυσαν αυτές οι λέξεις.

[...]Άρα, δεν είναι μόνο οι λέξεις. Είναι αυτό που πιστεύουμε για τους ανθρώπους όταν τους αποκαλούμε με αυτές τις λέξεις. Πρόκειται για τις αξίες πίσω από τις λέξεις, και πώς χτίζουμε αυτές τις αξίες. Η γλώσσα μας επηρεάζει τη σκέψη μας και το πώς βλέπουμε τον κόσμο και πώς βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους.

[...]Υπάρχει μια σημαντική διαφορά και διάκριση μεταξύ του αντικειμενικού ιατρικού γεγονότος ότι είμαι ακρωτηριασμένη και της υποκειμενικής κοινωνικής άποψης του αν είμαι ή δεν είμαι ανάπηρη. Και, ειλικρινά, η μόνη πραγματική και μόνιμη αναπηρία που είχα να αντιμετωπίσω είναι τον κόσμο που σκέφτηκε ότι θα μπορούσα να χαρακτηριστώ από τέτοιους ορισμούς.

[...]Νομίζω ότι η μεγαλύτερη αντιξοότητα που έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας είναι αυτή η ιδέα της κανονικότητας. Σοβαρά τώρα, ποιος είναι κανονικός; Δεν υπάρχει κανονικό.

[...]Οι αντιξοότητες είναι απλώς αλλαγή στην οποία δεν έχουμε προσαρμοστεί ακόμη. [...]η ανθρώπινη ικανότητα προσαρμογής αποτελεί το μεγαλύτερο ατού μας.

[...]Έτσι, πιστεύω ότι η μόνη πραγματική αναπηρία είναι ένα συντριμμένο πνεύμα, ένα πνεύμα που έχει συνθλιβεί δεν έχει ελπίδα. Δεν βλέπει την ομορφιά. Δεν έχει πια φυσική, παιδική περιέργεια και την έμφυτη ικανότητά μας να φανταζόμαστε. Εάν αντίθετα, μπορούμε να ενισχύσουμε ένα ανθρώπινο πνεύμα για να κρατήσει την ελπίδα, για να δει την ομορφιά μέσα του και μέσα στους άλλους, να έχει περιέργεια και φαντασία, τότε πραγματικά χρησιμοποιούμε σωστά την δύναμη μας. Όταν ένα πνεύμα έχει αυτές τις ιδιότητες, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε νέες πραγματικότητες και νέους τρόπους να υπάρχουμε.


Μετάφραση: Αγγελική Ζαφειροπούλου


Δείτε το video:

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ο Χριστός ευλογεί τα παιδιά

«Αφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά μου» facebook share
Ο Χριστός ευλογεί τα παιδιά
Κατά Ματθαίον (19ο, 13-15)
Εκείνο τον καιρό
Κάποιες μητέρες έφεραν τα μικρά παιδιά τους
μπροστά στον Ιησού.
 


Ηθελαν πολύ, να βάλει τα χέρια του
επάνω στά κεφαλάκια τους.
Να τα ευλογήσει μεαγάπη
και να προσευχηθεί γι' αυτά.
 


Οι μαθητές του όμως,
τους μίλησαν με αυστηρότητα
και τους εμπόδιζαν να πλησιάσουν κοντά του
Βλέποντας αυτά ο Ιησους, τους είπε
Αφήστε τα παιδιά, να έρθουν κοντά μου
καί μην τα εμποδίζετε.
 

Αυτά είναι πλασμένα
για τη βασιλεία των ουρανών,
όπως κι όσοι θα μοιάσουν την αθωότητά τους.
Μετά έβαλε τα χέρια του
επάνω στα κεφάλια τους και τα ευλόγησε.
 

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ... ΓΕΦΥΡΑΣ

Τα σχόλια δικά σας...
Στο Νέο Δελχί, κάτω από μια γέφυρα του Μετρό, συντελείται καθημερινά ένα μικρό θαύμα.
Γύρω στα 70 παιδιά από τις γειτονικές παραγκουπόλεις παρακολουθούν μαθήματα στο υπαίθριο σχολείο που έχει στήσει εκεί ένας αφανής ήρωας: Ο 40χρονος Rajesh Kumar Sharma.
perierga.gr - Το συγκλονιστικό σχολείο της... γέφυρας!
Και όπως παρατήρησε το ίδιο ακριβώς συνέβαινε με πολλά παιδιά στην περιοχή. Δεν πήγαιναν σχολείο γιατί οι οικογένειές τους δεν το άντεχαν οικονομικά. «Όποτε περνούσα από την περιοχή έβλεπα παιδιά να χασομεράνε από εδώ κι από 'κει, σπαταλώντας το χρόνο τους» είπε ο ίδιος, εξηγώντας πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα. Σκέφτηκε λοιπόν να δημιουργήσει ένα δωρεάν σχολείο.

perierga.gr - Το συγκλονιστικό σχολείο της... γέφυρας!
Και επειδή δεν είχε καν την οικονομική δυνατότητα να χτίσει - ή έστω να νοικιάσει - ένα μέρος για να κάνει μάθημα, έβαψε δύο τοίχους μαύρους για να τους χρησιμοποιήσει σαν πίνακα της τάξης και άρχισε να διδάσκει κάτω από μια γέφυρα. Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει τους εργάτες και τους αγρότες της περιοχής, να επιτρέψουν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, αντί να δουλεύουν για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα.
perierga.gr - Το συγκλονιστικό σχολείο της... γέφυρας!
Και πράγματι. Σύντομα, άρχισαν να καταφθάνουν στο «υπαίθριο σχολείο» παιδιά που υπό άλλες συνθήκες θα δούλευαν από εδώ και από κει, χωρίς να έχουν την παραμικρή τύχη να ξεφύγουν από την προδιαγεγραμμένη μοίρα της φτώχειας. Στο σχολείο τα μαθήματα ξεκινάνε από τα βασικά. Στόχος είναι να προετοιμαστούν τα παιδιά, για να συνεχίσουν σε κάποιο δημόσιο σχολείο. Όταν ξεκίνησε πέρσι το εγχείρημα, είχε 140 μαθητές.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τώρα, τουλάχιστον τους μισούς από αυτούς, όπως λέει ο ίδιος, κατάφερε να τους βάλει σε κανονικά σχολεία. Για να καταφέρει να κρατήσει το «σχολείο» του σε λειτουργία, ο Sharma, αφήνει για δυο ώρες την δουλειά του σε ένα εμπορικό κατάστημα στο Shakarpur, όπου τον αναπληρώνει ο αδερφός του και πάει να διδάξει. «Ο δάσκαλός μας, μας λέει πως για να αντιμετωπίσεις τη φτώχεια, πρέπει να ανοίγεις το μυαλό σου και αυτό γίνεται μόνο με τη μόρφωση», είπε στην τοπική εφημερίδα ένας 15χρονος μαθητής του Sharma.
perierga.gr - Το συγκλονιστικό σχολείο της... γέφυρας!
 Μου το έστειλε μια πολύ καλή μου φίλη την ευχαριστώ πολύ!

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Europe's Antibullying Campaign


Εκπαιδευτικό παιχνίδι με εικόνες της Παναγίας


Παιχνίδι με πλαστικοποιημένες εικόνες της Παναγίας
Υλικά : Πλαστικοποιημένες εικόνες με τα παρακάτω θέματα, ένα μεγάλο χρωματιστό χαρτόνι, μαρκαδόροι.
( Γενέθλιο, Εισόδια, Ευαγγελισμός, Γέννηση του Χριστού, Σύναξη της Θεοτόκου, Υπαπαντή, Σταύρωση, Αποκαθήλωση, Πεντηκοστή, η Παναγία στο Άγιο Όρος,Κοίμηση της Θεοτόκου, Πλατυτέρα)
Το εκπαιδευτικό παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους παρακάτω τρόπους:

-Κάθε παιδί( ή δυάδα ) διαλέγει μια εικόνα από τις παρακάτω και την τοποθετεί σε ένα μεγάλο χαρτόνι στο σημείο που αναγράφεται ο τίτλος της εικόνας.

- Κάθε παιδί αναλαμβάνει να περιγράψει μια εικόνα με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού, αν χρειαστεί.

- Τα παιδιά τοποθετούν τα γεγονότα της ζωής και της δράσης της Παναγίας στη σειρά κρατώντας τις εικόνες και σχηματίζοντας μια ευθεία γραμμή με τα σώματα τους.

- Ο εκπαιδευτικός αναφέρει τον τίτλο και τα παιδιά σηκώνονται και δείχνουν την εικόνα που κρατούν.

- Σε ομάδες αναλαμβάνουν να δραματοποιήσουν ένα από τα θέματα που περιέχουν οι εικόνες,παρουσιάζοντας το στα υπόλοιπα παιδιά.

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας

 
Άγιος Λουκάς, Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας ο ιατρός ευλογών τους πιστούς




-         Γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Παντρεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα και απέκτησαν 4 παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση,  από τότε δε ξαναπαντρεύτηκε. Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Σε όλη του τη ζωή ήταν από λίγο έως εξαιρετικά φτωχός.

-         Ο άγιος Λουκάς ως ιατρός έκανε ιατρικές ανακαλύψεις,  δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα. Ήταν πάντοτε πιστός Χριστιανός. Οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι στο  χειρουργείο προσευχόταν για λίγα λεπτά στην εικόνα της Παναγίας πριν από κάθε επέμβαση. Το 1921 ο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα (1923) Επίσκοπος Τασκένδης. Ο Άγιος Λουκάς συνδύαζε ποιμαντικά και ιερατικά καθήκοντα. Από το 1922 και μέχρι την τελευταία του πνοή, γνώρισε συλλήψεις,  βασανιστήρια, εξορίες και κακουχίες. Φυλακίστηκε και  εξορίστηκε  συνολικά έντεκα χρόνια.

-         Σε όλο αυτό το διάστημα εξασκούσε  την ιατρική   βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη. Οι ασθενείς  του καταθέτουν  ότι:

-         έκανε ορθή διάγνωση της ασθένειάς τους με το που τους έβλεπε,

-         είχε διορατικό χάρισμα,

-         θεράπευε με την προσευχή του, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια της  ζωής του που δεν έβλεπε πλέον για να χειρουργεί.

-         Κοιμήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1961. Τον Νοέμβριο του 1995 ανακηρύχτηκε άγιος με απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ  στις 17 Μαρτίου 1996 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του από τον αρχιεπίσκοπο Λάζαρο και μέλη της επιτροπής, μπροστά σε 40.000 περίπου παρευρισκόμενους  πιστούς. Η μνήμη του ορίστηκε να τιμάται στις 11 Ιουνίου, επέτειο της κοίμησής του.


 
Δείτε αποσπάσματα από σχετικό ντοκιμαντέρ για την ερευνητική επιστημονική του συμβολή και τον άγιο χριστιανικό βίο του.
 
 



 


                                            Πηγή http://istologio.org/

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Μια προσευχή για όλους εμάς...


Η τοιχογραφία βρίσκεται έξω από το δεκαώροφο ξενοδοχείο Vienna επί της Πειραιώς 20. 
Είναι αντίγραφο ενός έργου του Άλμπρεχτ Ντύρερ. 
Τα χέρια που προσεύχονται δεν στρέφονται προς τα πάνω, μα προς τα κάτω. 
Κάποιοι είπαν ότι είναι σαν ο ίδιος ο Θεός να προσεύχεται 
να σωθεί αυτή η πόλη και οι κάτοικοί της.
 Πρόκειται για την καλλιτεχνική πρόταση του φοιτητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Παύλου Τσάκωναπου υλοποιήθηκε από τους ζωγράφους  
Μανώλη Αναστασάκο και  
Δημήτρη, Μπάμπη και Θανάση Κρέτση
Εντάσσεται στη δράση "Εικαστικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο Χώρο
και αποτελούν πιλοτικό πρόγραμμα που σκοπό έχει 
τη μεταστροφή του κλίματος στην παλιά Αθήνα.
Καλά... μ' αρέσει πάρα πολύ!!!
Είναι επιβλητικό και υποβλητικό. Στέλνει μηνύματα.
Σε μένα το μήνυμα ήταν:
"Η προσευχή θα σώσει τον κόσμο".
Πιστεύω στη δύναμη της προσευχής κι έτσι μετέφρασα το έργο.
Σε σας άραγε, ποιο μήνυμα στέλνει;